Herfst

herfst

De zomer is voorbij, de herfst is in aantocht. De bladeren van de bomen worden geel oranje en rood voordat ze vallen. De wolken geven ons dramatisch mooie uitzichten. De ganzen vliegen in grote groepen richting warmere oorden. We blijven meer binnen op de bank voor de tv of met een boek bij de kachel. Sommige mensen vinden dit fijn en gezellig. Anderen kunnen met moeite afscheid nemen van de zomer en de zon.

Herfst is de periode van yang richting yin. Een overgangsperiode. In de herfst bereid je lichaam zich voor op de winter, de ultieme yin periode. Je lichaamsenergie wordt rustiger en keert zich naar binnen. Dit kan met zich meebrengen dat je je moe, verkouden of neerslachtig voelt. Het element herfst hoort in de Chinese 5 elementenleer bij metaal, bij de longen en bij de emotie verdriet. De longen neigen naar droogte. Daarom moeten vooral de longen, maar ook de nieren op de koude seizoenen worden voorbereid.

Hoe kom jij de herfst zo goed mogelijk door?

Zorg dat je warm bent aangekleed, vooral je nek en je onderrug moet je warm houden zodat er geen kou je lichaam binnenkomt.

Slaap genoeg. In de herfst en de winter heb je meer slaap nodig.

Eet warm. In de herfst is het belangrijk dat je van buiten warm blijft door warmere kleren te dragen, maar ook dat je van binnen warm blijft door warm, gekookt voedsel te eten. In de Chinese geneeskunde zeggen ze dat voeding ook een energetische temperatuur heeft. Deze temperatuur kan je lichaam verwarmen of afkoelen. Dit is opgedeeld in heet- warm- neutraal- verkoelend en koud. Bij de bereiding in de herst en winter gaat het erom de yang te verhogen en yin te versterken. Het eten kan je het beste langzaam koken en lang bij lage temperaturen laten sudderen, zoals bij kruidige stoofpotten. De belangrijkste kruiden die je kan toevoegen zijn: verse gember, nootmuskaat, kruidnagel, vers gemalen peper, vrucht van jeneverbes, laurier, kaneel, verse meerrettich, ui, bosuitje (ruw), knoflook, prei, scherpe verse rammenas en radijs. Eet groenten zoals wortels, pompoen en zoete aardappelen. Ook verwarmende soep en stamppotten zijn lekker in deze tijd. En let wel, we zijn het niet gewend, maar ook voor het ontbijt of de lunch is een verwarmende maaltijd lekker en voedzaam.

Als je weet dat jij en je lichaam tegen de herfst aanhikken kan je preventief een acupuncturist bezoeken. Om je longen en nieren te voeden en versterken. Om te voorkomen dat je wekenlang met een loopneus en een zere keel rondloopt.

En tot slot. Ga wandelen en geniet van de herfst in al zijn kleuren en facetten. Frisse lucht is goed voor geest en longen.